kalaitk

alati on öeldud, et Eesti on mereriik. meie rannajoone pikkus on ca 3800km, mis on üsna aukartustäratav arv, eriti suhtes meie pindalaga (45 000 km 2). vähe sellest, et me oleme mere ääres, on meil ka ca 1200 järve kogupindalaga veidi üle 2100 km2 ja üle 7000 jõe (selle arvu suhtes on küll palju erinevaid arvamusi), milledest üle 100km pikki on küll ainult 10. nii et veekogudega meil probleeme ei ole 😉
aga mille kuradi pärast passisin ma täna 10 minti turul kalaleti ees, kus valid oli värskest kalast: lõhe, forell, kasvanduse karpkala, särg ja särjesuurune latikas + muidugi ka silku. no tõesti. külmutatult midagi ikka oli, aga… kui ma elan sellises veekoguderohkes riigis, siis miks ma ei saa osta poest-turult värsket koha, haugi, siiga, latikat (norm suuruses onju!), turska jnejnejne??!!??
jah, vahel mõnes poes ongi kohafileed vms, aga siis on see hind kaugel normaalsest. ei jõua ju pidevalt käia Peipsi ääres tuttavatelt kala toomas ka (kuigi isegi mitte väga suure koguse juures juba tasub ära).
no ja siis imestatakse, et miks meil nii vähe kala süüakse.. kui polegi võimalik värsket kodumaist kala osta!