piimahinnad ja üldse hinnad

selline piimahindade artikkel jäi silma. tegelikult paberlehes ja otsisin netiversiooni, mis küll ei ole nii pikk kui paberil.
mida selles artiklis ei ole, küll aga tänases paberlehes: “Eile Rootsis viibinud Kruuda märkis, et seal maksab liiter piima poes ligikaudu 20 Eesti krooni.” vot mind ajab marru, kui võrreldakse meie hindasid riikidega, kus elanike sissetulekud on suuremad kui meil. miks ei võrrelda nt Lätiga? ja Soome või on ka juba peaaegu odavam osta kui kohalik. Saksa koorejogurt (ma mõtlen, rammus koorene ja mõnus) on enamikest kodumaistest maitselt üle, ka hind on täiesti sobiv ja konkurentsivõimeline.
kusjuures siin käivad välismaalased ei suuda ära imestada, kuidas me rahaliselt toime tuleme. no et millised sissetulekud ja millised hinnad. Couchsurfingu Tallinna grupis olid välismaalased, kes siia elama-õppima tulid, imestunud, et meil on tõesti kõik spordiklubid nii kallid. olgu, hetkeks on juba mingeid soodukaid ka. aga seda kurdavad inimesed, kes samas imestavad, et kuidas on üldse võimalik elada mingi alla 1000EUR summaga kuus ära.

ma saan aru jah, et äri on kasum ja praegu on raske ja puha, et kõrgemad hinnad peaks riigikassasse ka rohkem raha tooma jms. aga kui rahval lihtsalt pole raha? nagu ma eile ühes facebooki kommentaaris märkisin, et ma ise võin ju poest suurt mittemidagi osta (mis aitab majandusel veelgi langeda) ja toituda sõbrannalt ostetud kartulitest ja oma (ema) tehtud moosidest (suhkru hind on ka muidugi..), aga laps tahaks midagi muud ka. et ütlengi, et me boikoteerime ja seega ei saa sa ei liha, ei jogurtit ega uusi riideid, käi nende väikestega edasi?
ja et liha ja jogurti jms saab veel otse tootjalt või ühe väikese vahendaja läbi kätte, ja juurikad ka, aga see nõuab hetkel siiski mingit lisasebimist (üks toob hea singi kesklinna, aga ajal, mil ma olen tööl; piimaring on teises linnaotsas; head leiba saab sellest väikepoest, aga see ei jää mu teele jnejne), mille jaoks mul ei pruugi alati mitte aega olla.

ahjaa, ja viimati ostetud Kalevi Kandle-kommid maitsesid nagu need odavad venemaa ‘trühvlid’, mis on mingit söödavat saepuru täis. totaalne tüng.