mitme šokolaadi küpsised

lihtsalt jäi readeris ette üks šokolaadiküpsiste (nende kõvade, cookie-tüüpi) retsept ning otsustasin proovida, mugandustega. selle retsepti juures oli kõige ebameeldivam see, et olid absoluutselt ameerika mõõdud, stiilis et võid kaks pulka ja kakaojoogipulbrit neli pakki. aga lõpuks sai isegi need mingitesse mulle mõisetatavatesse ühikutesse pandud.
siis kohendasin seda retsepti veel natuke tegemise käigus.

200g vähesoolast võid (80% või üle selle rasvasisaldusega)
400g suhkrut – pooleks valget ja demerarat
2 L-suuruses muna
600g jahu
6spl kakaod
3spl demerarat vms pruuni mittekleepuvat suhkrut
1tl tšillipulbrit
1tl soola
1,5tl küpsetuspulbrit
150-200g šokolaadigraanuleid, erinevatest šokolaadidest (nt piimašokolaad, mõrušokolaad, valge šokolaad)

ütlen kohe, et kuna valmis graanuleid on meil saada vähe ja need on ka kallid, siis sobib hästi ka hakitud šokolaad. mitte riivitud, sest see kipub liiga peenike olema. küpsised on paremad, kui šokolaad seal sees mitte päris ära sulanud ei ole.

sega omavahel jahu, kakao, 3spl suhkrut, tšilli, sool, küpsetuspulber.
teises, suuremas kausis vahusta või kahe suhkru seguga. tegelikult päris vahtu ei ole vaja ajada, aga korralikult segi ja pehme peab olema küll. suhkur aga võib sees tajutav olla. lisa ükshaaval munad, eelmine peab korralikult olema segnunenud rasvainega, enne kui teise lisad.
sega jaokaupa sisse jahusegu. lisa kolmes-neljas jaos, mitte kõik korraga. kõige lõpiks lisa šokolaaditükid.
aseta taigen ca tunniks külmkappi.

eelsoojenda ahi 170 kraadini.
vormi taignast pallikesed ja suru kergelt lapikuks ning aseta ahjuplaadile. arvesta, et küpsetamise käigus küpsiste läbimõõt suureneb, nii et jäta ruumi. küpseta umbes 20 minutit – lõhna järgi saab aru, kui hakkavad valmima.
lase jahtuda plaadil või tõsta alusele jahtuma, ühe kihina. süüa kõlbavad küll niipea, kui suus ei kõrveta, aga tegelikult peaksid need ikkagi pealt täitsa ära jahtuma.

sellest kogusest tuleb ca 30 ligi peopesasuurust küpsist (sõltub peopesast :P)