turumõtted, poodide ketistumiseni välja

olen viimasel ajal jälle rohkem turule sattunud ja jäänud jälgima inimesi turul. mitte niivõrd külastajaid kui müüjaid. ja jõudnud arusaamisele, et turul müümine on elustiil, mitte amet 🙂
tähendab, muidugi on ka neid, kes võtavad seda lihtsalt kui ametit, aga suur osa ilmselt mitte.
näiteks need vanakraamimüüjad. no lausa ime, mis träni seal on. mõned asjad aastaid olnud. mõnedelt ilmselt ei osteta nädalaid midagi. aga nad passivad seal, seletavad ja on.
ja kust nad selle kraami saavad? ma isegi ei usu, et seal eriti varastatud träni on. sest no selliseid asju pole mõtet varastada.
või siis mõne putka peremehed. seesama kasvõi, kes pühapäeval oma kinnise putka lahti tegi ja arbuusi müüs. kui eelmine tädi miskit seletas, et päev läbi ja kõik, siis sellele tüübile ei valmistanud see mingit probleemi.
üldse, sellised ‘vanad turukalad’ on hästi ära tuntavad ja nendega on parem asju ajada ka kuidagi. ilmselt saavad aru ka järjepidevusest. et ei tasu mingit jama ajada, sest muidu talt ei osteta. aga kui olla lihtsalt palgaline ja võtta turgu mingi väga ajutise kohana, siis pole sealt midagi oodata eriti.
noh, tegelikult on see igas ametis nii 😛
aga jah, on see poodide hull hinnatõus või mis, aga viimasel ajal eelistan turgu. jälle.
või on see sellest, et üks mu projekte on seotud ühe turulaadse asjaga? 😛
ja kui linn peaks asuma niigi väheste allesjäänud turgude kallale, siis ma ei tea kohe. see plaan teha Jaama turu asemele mingi kaubanduskeskus, on üks hullemaid, mida ma kuulnud olen. pigem aidaku turuhooneid veidi üles vuntsida ja tingimusi seal paremaks luua selmet selline lahe toimiv struktuur ära lammutada ja mingi mõttetu “keskus” mõttetu ketipoega asemele tekitada.
siit ketipoodide juurde minnes on turg peaaegu ainsu alternatiiv igavatele ketipoodidele.
mul ei ole oma kvartali lihakarni, pagarit ega juurikapoodi, nagu mujal vägagi levinud on. no kõige hullem mul veel polegi, kvartali joogipood on 😛 ja ületeepood, kust saab piima ja midagi hädavajalikku kätte; ja tagapood, kus on kohalik kulinaaria, päris hea muide. aga see on lihtsalt sellepärast, et ühtegi ketti veel väga taha Kopli suunas pole tehtud. ja hea ongi. sest see neetud Selverijunn sõi Minski poe nagunii välja 🙁
nii et, turg on mu alternatiiv.