ära hellita mind valedega

truth
eks neid valesid ole elus nähtud küll, just neid, mis peaks nagu teatavat lohutust või heaolutunnet pakkuma. aga mida need kindlasti ei tee, eriti, kui tõde selgub. siis on kukkumine veel hullem, topelt, võiks öelda.
kusjuures kohe tõde teades võiks teinekord tulemus olla valega soovitule sarnasem kui valega õnnestubki. ausus ise lihtsalt on nii väärtuslik.
enamasti ei olegi probleemi ja tõde on väga sobiv. nagu eilegi. ometi oleks nii mõnigi selles olukorras mind mõne leebe poolvalega kostitanud.

detail: ma olen nooruses mingi aja olnud üsna krooniline valetaja. tundus lihtsam rääkida seda, mida taheti kuulda, ka ennast säästvam. väga kohutav viga oli nii mõelda. positiivne tulemus: ma ei ütle, et ma olen hea inimestetundja, aga valesid tajun ma küll üsna lihtsalt. tegelikult see ei olegi alati positiivne..
ning jah, vahepeal oli aastaid, kus ma ka igas olukorras püüdsin rangelt ainult tõtt rääkida, aga siis tajusin ära, et see ei sobi ka. inimesed ei ole selleks valmis ning ei taha seda, laiemas mõttes. vahel on parem lihtsalt vaikida. vahel lausa nõutakse mingit lohutavat valet, sest tõde ei taheta ka mitme kordamise peale teada. vahel on vale lihtsalt väike põgenemine. vahel lihtsalt ei olegi tähtsust, mida täpselt öelda. ning alati käib see koos mingi seesmise dilemmaga, sest ma tean, et nii ei tohi.
on inimesi, kellele ma ei valeta. need, kes on mu jaoks tõeliselt väärtuslikud. ja kes saavad aru, kui ma ütlen, et ma midagi ei soovi rääkida. sest meil kõigil on selliseid asju.

ja muidugi, alati tasub meeles pidada: kui sa ei taha vastust teada, siis ära küsi. ja kui sa näed, et teine ei taha vastata, siis loe siit juba vastus välja ning ära käi pinda. lihtne öelda muidugi.

ning nagu H. eile õhtul ütles: ‘homme algab elu’, siis jah, võib nii öelda küll. mingid hägustunud asjad said silmapiiri ja nihkusid meeldivalt paika. tänu ausale infole.