mannavaht

selline hea klassikaline asi, mida ma ikka väga ammu teinud pole. aga kuna mul on kapis Marjasoo imehead jõhvikapüreed, siis oleks ju patt jätta proovimata. muide, püreed on vist veel saada isegi!
lugesin paar retsepti läbi ja tegin lõpuks ikkagi huupi. nagu pildilt näha, jäi tulemus üsna vedel – ehk mannat oleks võinud rohkem panna või kauem keeta. suhkrut lisasin ka veel vahustamise ajal korduvalt.
retsepti panen siis kirja ikkagi raamatu järgi.
1l vedelikku (vesi + jõhvikapüree)
1,5dl mannat
ca 1-2dl suhkrut, maitse järgi
kuumuta vedelik ja suhkur keemiseni. lisa manna, pidevalt segades.
keeda ca 5 minutit (võib ka kauem, aga ei pea nii kaua, nagu pudru puhul), aegajalt segades.
jahuta ja vahusta. võib käsitsi, võib ka mikseriga. ma ise panin kraanikaussi külma vee, tõstsin poti sinna sisse ja vahustasin seal. kuum segu ei vahustu, küll aga aitab vahustamine samal ajal jahtumisele kaasa.

mannavaht624.jpg

natuke mälestusi ka.
ma ei mäleta kodust mannavahu tegemist, võib-olla polnud mind siis enamasti kodus. küll aga mäletan, kui Hiiumaal vanaisa seda suurt potitäit (seal oli ju alati rohkem lapsi kohal) trepi kõrval külmaveekausis käsitsi vahustas 🙂