gazpacho

tegin siis täna selle suve esimese gazpacho. kunagi enne olen ka teinud.
tegu on siis vahemere äärest (hispaaniast) pärit külma aedviljasupiga. kogused on pandud nii umbes 🙂
supp:
750g tomateid (ilmselt võib ka konservi kasutada)
1 roheline paprika
3 lühikest kurki
1/2 tshillipipart
1 suurem sibul
2-3 küünt küüslauku
100g viilutatud musti oliive
pool klaasi oliivõli
kolmandik klaasi veiniäädikat
tomatimahla
külma vett
soola, pipart
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini (värske on parem)
saiakuubikud:
6 viilu röstsaia
2-3 küünt küüslauku
basiilikut, peteselli, tüümiani, rosmariini
oliivõli, umbes pool klaasi
koori tomatid, puhasta sibulad, küüslauk ja paprika. pane köögikombaini või purusta saumikseriga eelnevalt peenestatud 2 tomatit, pool sibulat, 1 kurk, veerand paprikat ja tshillipipar, enne purustamist lisa ka umbes pool klaasi tomatimahla. kui pole millegagi mikserdada, jäta see etapp lihtsalt vahele 🙂
vala segu kaussi. haki ülejäänud tomatid, paprika, kurk ja sibul suhteliselt peeneks ja pane kaussi, kalla ka oliivid sinna. purusta juurde küüslauk, vala peale õli ja äädikas ning lisa tomatimahla või -pastat, vajadusel lahjenda külma veega. lisa soola ja pipart ning hakitud maitserohelist.
sega läbi ning pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tõmbama.
mõni aeg enne serveerimist valmista saiakuubikud. pane ahi sooja umbes 175 kraadi juurde. lõika röstsaiast parajad kuubikud. pane kaussi õli ning sega sisse purustatud küüslauk ja peenekshakitud maitseroheline ning lisa saiakuubikud. kui on kaanega kauss, siis raputa ja keera ümber, tavalise kausi puhul sega; kuni õli on kõik saiatükkidesse imendnud.
nüüd aseta saiakuubikud ahjuplaadile ühekordse kihina ja aseta ahju umbes 20 minutiks. korra võiks vahepeal segada ka.
serveerimisel aseta saiakuubikud kausi põhja ning tõsta supp peale.
eraldi kausikestesse võib panna veel paprikat, tomatit, kurki ja keedumuna, mida igaüks saab vastavalt soovile supile lisada.
kõrvale sobib imehästi mõni valgem kuiv vein.

gazpacho075.jpg