sobrasin retsepte, mida teha terve kanaga. no et oleks lihtne ja natuke teistmoodi, kui tavaliselt. suur hulk retsepte ütles, et ‘tükelda kana’, aga ma ei tahtnud. ingliskeelseid lehti ka ei viitsind sobrada. nii leidsingi siis nami-namist sellise retsepti.
üldiselt, kana oli mul suurem ja küüslauku rohkem kui 40 küünt. aga noh, loodan, et tulemus oli siiski pädev 😛
Poulet aux quarante gousses d’ail on Prantsusmaalt Provence’st pärit lihtne, ent maitseküllane roog. Provence on Prantsusmaal tuntud oma oliiviõli ja küüslaugukasvatuse poolest ning mõlemaid on siin roas rohkelt. Võimaluse korral kasuta kevadsuviseid värskeid küüslauguküüsi – neid ei pea esmalt koorima. See siin on üks lihtsamaid versioone tuntud roast.
Koostis:
1 terve kana (ca 1,5 kg)
soola
musta pipart
40 tervet küünt küüslauku (2-3 küüslaugupead)
2 kuni 4 dl oliiviõli
värsket maitserohelist – nt
salveid
tüümiani e. aed-liivateed
rosmariini
loorberilehte
Valmistamine:
Sul on vaja ahjupotti, kuhu terve kana parajasti ära mahub.
Kommentaar: minul oli natuke väike pott. kana mahtus ära, aga kaan ei läinud tihkelt peale. või siis oli mul liiga suur kana 😛
Valmista ette küüslauguküüned. Kui kasutad noori küüslauke, siis neid koorida pole vaja – lihtsalt jaota küüslaugupead eraldi küünteks. Vanemad küüslauguküüned tuleks esmalt koorida. Lihtsam on seda teha siis, kui küüslauguküüsi esmalt 60 sekundit keevas vees blanšeerida, siis nõrutada ja koorida.
Kommentaar: ma ei hakanud neid vees mäkerdama, see koor tuleb niigi hästi lahti ju, vähemalt korralikul kodusel küüslaugul küll 😉
Maitsesta kana soola ja pipraga nii seest kui ka väljast, siis aseta ahjupotti, kõht ülalpool. Lisa kõik küüslauguküüned ning meelepärased ürdid. Vala peale 2-3 dl (oliiv)iõli, kontrollides, et küüslauguküüned oleksid õli sees.
Kommentaar: mina kasutasin kuivatatud tüümiani ja basiilikut ning loorberilehte. ilmselt värskega oleks parem tõesti, aga siis ma oleksin pidanud neid ostma mingi hiigelkoguse ju..
Kata pott kaanega ning pane eelkuumutatud 180-kraadisesse ahju. Küpseta 1-1,5 tundi, kuni kana on küps.
Serveerimiseks lõika kana sobiva suurusega tükkideks. Serveeri nt värske salati ning krõbeda leivaga. Kindlasti sööge ära ka oliiviõlis pehmeks ja mahedaks haudunud küüslauguküüned, nt neid leivale katki surudes.
Kommentaar: me sõime klassikaliselt kartuli ja porgandiga, roheline salat värkse ja päikesekuivatatud tomati ja pestoga oli ka kõrval. hulga küüslauke pistsime ka niisama prae lisandina nahka.
Kokkuvõte: kana maitseb ikka nagu kana. krõbedat nahka ei ole. veidi on teine maitsenüanss juures, kui tavaliselt – eriti, kui sedasama küslat kõrvale järada 🙂