400—500 g sea- või loomaliha
200 g suitsuliha 3 l vett
2 kl. kuivatatud herneid 1 sibul soola
Liha ja leotatud (6—8 tundi) herned panna külma veega keema. Keema hakkamisel
eemaldada vaht, siis lisada sibul ning keeta, kuni kõik ained on pehmed. Supp
maitsestada. Kui hernesuppi valmistatakse soolalihaga, siis keeta herned mageda
veega eraldi pehmeks ja lisada koos keedu-leemega lihaleemele.
hernesuppi saab aga teha veel mitut moodi..
Herne-piimasupp
Pool kl. kuivatatud herneid
1 l piima
4—6 spl. kruupe
soola
2 l vett
võid
Pestud leotatud herned ja kruubid panna külma veega keema ja keeta pehmeks,
lisada piim, kuumutada keemiseni, maitsestada ja lauale andmisel lisada või.
Herne-lambalihasupp
3 l vett
2—3 spl. sularasva
pool kl. kuivatatud herneid
l sibul
400—500 g suitsutatud lambaliha
l—2 porgandit
soola
Liha panna keema, lisada külmas vees leotatud herned koos leotusveega ja rasvas
kuumutatud väikesteks kuubikuteks lõigatud sibulad ning porgandid. Keeta nõrgal
tulel, kuni herned on pehmed. Maitsestada. Liha lõigata kuubikuteks ja panna
supi sisse tagasi.
Herne-kartulisupp
500 g suitsuliha või -konti
3—4 kartulit
2 l lihaleent soola (maitserohelist)
l l vett
l kl. kuivatatud herneid
l sibul
1—2 porgandit
Puhastatud, pestud ja leotatud (6—8 tundi) herned ja liha
panna vähese külma veega keema, lisada hakitud sibul ja
tükeldatud porgandid, keeta peaaegu pehmeks ning lisada
tükeldatud kartulid. Kui kõik ained on pehmed, võtta liha
välja, muud ained tampida pudruks, valada juurde lihaleem,
keeta veel 10—15 minutit ja maitsestada.
Supi juurde anda rasvaga praetud leiva- või saiaviile.