halvaa-kohupiima-mustikatort

algselt ma mõtlesin, et ei tee mingit kooki üldse. et trühvlid on ja palju me siin jõuame siis süüa. poeg valis turult omale kaks kooki välja ka, mis me ära ostsime.
siis aga mõtlesin, et ma ju nagunii nii harva koogin, et peaks äkki ikka midagi tegema. eile, peale Meisterkokkade saadet otsisin pojale välja Salme Masso “Laste kokaraamatu” ning sirvisin seda hommikul ise ka. kui mulle jäi silma halvaa-kaerahelbekoogi retsepti, siis tundus mulle korraga, et see võiks olla hoopis hea põhi mingile koogile. mitteküpsetatavale koogile. kuna mu mõte oli enne ka liikunud sedapidi, et tahaks mustikate ja tarretisega torti-kooki, hakkas pilt kokku sobituma. mõeldud-tehtud.
kuigi tort tuli kolmekihiline, ei olnud mul mõtteski nö liputorti teha.
retsept on 24cm läbimõõduga koogivormi jaoks.

põhjaks:
200g võid
250g halvaad
150g küpsiseid
2dl kaerahelbeid
100g tuhksuhkrut
1/2tl soola

sulata või. haki halvaa ja pudista peeneks. purusta küpsised.
sega halvaa ja või, selle käigus saab halvaa veel peenemaks, tulemus on üsna ühtlane segu. lisa küpsised, kaerahelbed, tuhksuhkur ja sool. sega ühtlaseks massiks. vooderda koogivorm küpsetuspaberiga ja pressi segu ühtlaselt vormi põhja ja servadele. aseta külmkappi.

täidiseks:
300g kohupiima
100g hapukoort
75g tuhksuhkrut (sõltub ka kohupiima magususest ja maitsest)
poole sidruni mahl
15g želatiini
veidi vett

hõõru kohupiim ja hapukoor ühtlaseks massiks. lisa sidrunimahl ja suhkur, neid koguseid võib vastavalt maitsele muuta. tulemus ei tohiks jääda väga magus, muidu läheb kook läägeks.
toiduželatiin, nagu ikka, sega vähese külma veega, lase seista umbes 5 minutit ja seejärel kuumuta segades, kuni želatiin on lahustunud. lisa vähehaaval kohupiimamassile, seda pidevalt segades ning sega hästi korralikult läbi.
vala kohupiim koogipõhjale (see peaks olema veidi tahenenud selleks ajaks juba) ning aseta külmkappi tagasi.
enne katte tegemist lase vähemalt 2 tundi külmkapis seista.

katteks:
mustikaid (talvel külmutatud, suvel värskeid) nii palju, et kook kaetud on (150-200g ehk)
1,5dl vett
0,5-1dl mustikamahla
1,5dl tarretisesuhkrut (Dansukkeri oma oli mul)

külmutatud marjadega on see väga hea, marjad mõjuvad väga värsketena, kuna tordi jaoks ei sulatata neid üles ja külmkapis tarretise sees vaikselt sulades säilitavad nad kõik oma omadused.
lase vesi keema ja lisa segades tarretisesuhkur, sega sisse ka mustikamahl ning kuumuta (aga ära lase keema), kuni suhkur on lahustunud.
võta tort kapist ja kata mustikatega. vala lusikaga tarretisesegu marjadele, nii et kõik on korralikult kaetud. aseta taas külmkappi ja lse vähemalt tund veel seista.