neid küpsiseid on meie peres jõulude paiku tehtud nii kaua, kui ma mäletan. ehk siis kaua. kõikidele teistele on sellised küpsised aga täiesti tundmatud – kuid kes on söönud, tahab veel.
viimasel ajal olen jõudnud järeldusele, et neid võib ka väljaspool jõule teha. kuigi, nende maitse ja lõhn seostuvad minu jaoks vist küll alati jõuludega.
300g kohupiima
300g margariini
3,5kl jahu
0,5tl äädikat
0,5tl soodat
0,5tl soola
1spl vett
300g tuhksuhkrut, vaniljet
haki kohupiim, margariin ja jahu laual üsna peenikeseks segamini.
pane väiksema tassi põhja sool, lisa äädikas ja vesi. sega. nüüd lisa sooda. sega veel (vahutamine selle protsessi juures on normaalne). kalla segu ülejäänud tainga peale ja sõtku ühtlaseks.
pane ahi sooja umbes 220 kraadi peale.
vormi taignast peenikesed (ca 1-1,5cm läbimõõduga) vorstikesed ja lõika nendest kettad, mitte üle 1cm paksud. aseta kettad ahjuplaadile, jäta vahed (paisuvad natuke) ning pane ahju küpsema, kuni muutuvad kuldpruunideks. kalla kaussi ning sega koheselt tuhksuhkruga.
enne järgmise täie panemist plaadile jahuta plaat korralikult maha.
nämm!