tibinase soovil selline retsept, ise ma pole sedamoodi veel teinud 😉
sousti jaoks:
2 sibulat (1 valge, 1 punane)
1 küüslauguküüs
1 porrulauk
2 sellerivart
300g keedetud tailiha
300g taist sealiha
100g kanaliha
4 kanasüdant
natuke petersellijuurt
0,5l piima
külmpressitud oliivõli
natuke kaneeli
1 muskaatpähkel
4 kooritut tomatit (talvel on kasulikum asendada itaalia päritolu purustatud tomatite konserviga)
salveileht, loorberilehti, rosmariini
bechamel-kastme jaoks:
1,5l piima
1 muskaatpähkel
50g võid
200g nisujahu
soola, pipart
parmesani
sousti valmistamine
haki sibul, küüslauk, petersell, seller, porrulauk peeneks. vala pannile õli, lase pann kuumaks ning vala hakitud köögiviljad pannile. lisa salvei, loorber, rosmariin. sega. kui köögiviljad hakkavad pruunistuma, eemalda loorber ja salvei.
haki kõik liha hästi peeneks (võid ka läbi hakklihamasina lasta) ning lisa köögiviljale. kuumuta segades umbes 20 minutit.
lisa tomatid, piim ja loorberileht, riivitud muskaatpähkel ja natuke kaneeli. keera tuli vaiksemaks ning aegajalt segades hauta veel umbes 2 tundi
bechamel-kastme valmistamine
aja liiter piima keema. ülejäänud poole liitri sisse sega teises potis jahu, lisades seda ühtlaselt ning kogu aeg segades, et ei tekiksk klimpe. lisa jahuse piima hulka ka riivitud muskaatpähkli ning soola-pipart.
pane see segu nüüd keskmisele tulele ning kuumuta pidevalt segades, kuni hakkab paksenema. siis kalal teisest potist kuum piim segule peale. keera kuumus väiksemaks ning kuumuta segades veel 5 minutit.
lasanje ise
keeda lasanjeplaadid vastavalt juhisele soolases vees poolephmeks.
määri vorm ning laota põhjale õhuke kiht lihasousti, selle peale õhuke kiht bechamel-kastet ning kiht riivitud parmesani. seejärel üks kiht lasanjeplaate.
korda protsessi, kuni vorm on täis ja koostisained otsas 😉 kõige peale lao veel võitükikesi.
180-kraadises eelsoojendatud ahjus küpseb see lasanje umbes 30 minutit.