veterinaarameti linnugripi-info
teine BC saadetud link:
veterinaarameti linnugripi-info link
sh vaata ka powerpoint-esitlust sel teemal
eriti lahe on esitluse pealkiri: Lindude gripp ehk klassikaline katk
paar väljavõtet ppt-st
tuvid võivad olla viirusekandjad
Haigustekitaja vastupanuvõime keskkonnas:Temperatuur: inaktiveerub +56ºC juures 3 tundi, +60ºC juures 30 minutit.
pH: inaktiveerub happelises pH keskonnas.
Kemikaalid: inaktiveerub oksüdeerijate, dodetsüül sulfaadi, lipiidide solventide ja -propiolaktooni toimel.
Desovahendid: formaliin, jodiini ühendid, 2% NaOH or Virkon®S
Ülekandemehhanismid:
Otsene kontakt nakatatud lindude eritistega, eriti rooja kaudu
Saastunud sööt, vesi
Närilised
Koerad-kassid vedades laiali nakatunud laipasid
Inimesed, transport, saastunud vahendid
Kliiniliselt terved vee ja merelinnud
Nakatunud purunenud munad inkubaatoris
Comments
ja siit ka lohutus kõigile kanaliha ja muu linnuliha sööjatele, et pärast seda kui te olete oma toitu läbi küpsetanud vähemalt (nii et ka liha sisemuses on temperatuur tõusnud üle 60kraadi) ei ole linnuliha enam teile ohtlik linnugripi seisukohast.
ps. mida õhemad viilud seda kiiremini läbi küpsevad :)
Posted by: BC | 02.16.06 15:59
jahah .. aga väga hoolikas tuleb olla ka toore lihaga kokkupuutunud nõude ja käte puhastamisel, seda ei saa unustada
ja kanamunadega sama lugu, muna enne hoolikalt puhtaks pesta - ja kõvaks keeta
kogelmogelid võiks ära unustada ehk mõneks ajaks :D
Posted by: Sue | 02.16.06 16:05