Et siis tähtsate päevade puhul tekkis kiirkäiguretseptum, kuna liha oli kapis.
Metssiga kaelapidi pohlades
1 kilo metssea kaelakarbonaadi
200 grammi riivitud porknaid (lai liist)
kaks peotäit värskeid/külmutet palukamarju
supilusikas klassikalist adžikat (teravapoolne)
1 loorberileht
3 küüslauguküünt (Eesti) või 5 küüslauguküünt (Poola, Hiina)
kolm nelgitera
sool, pipar meki järele
Metsanotsu lõigatakse pooleteise sentimeetristeks viiludeks ja lastakse kuumas päevalilleõlis kiiresti külgedelt pruuniks. Liha võõbatakse adžikaga.
Potti. Vaheldumisi lihaviilakatega pannakse palukas ja riivit' porknas ja siis veel pannilt õli ja loorberileht ja nelk.
Madalale tulele hauduma. Vähe vett. Poole hauduse pääl sool ja pipar ning lõpuni tõmmata. Kui vesi kaob võib juurde panna - keedetud vett.
Rõõsa koorega ahjukartul. Hautuskaste. Värske hakitud petersellum.
Vein: Garnacha
retsept pole sellisel kujul järgi proovitud, aga kindlasti proovin. pärit on see Linda Petti raamatust Prantsuse Köök.
1 küülik
250g hapukoort
1/2klaasi konjakit
3 shalottsibulat (tavaline mugul käib ka, shalott on pehmema maitsega vähe)
1kl valget veini
võid, õli, soola, pipart
lõika küülik parajateks paladeks (klassikaliselt 7ks: 4 koiba + 3 seljatükki; aga võid ka peenemaks), maitsesta. sulata pannil või ja lisa natuke õli, pruunista tükid. ainult võiga pritsib muide vähem ;)
vala tükis konjakiga üle ja süüta põlema (haa.. päris efektne ilmselt, kui veenvalt õnnestub!). kui leek on kustunud, lisa hakitud sibul ja vein ning hauta kaane all nii tundi poolteist. lisa hapukoor ja hauta veel kümmekond minutit.
kõlab üsna söödavalt :)
500 g shampinjone
1 kg metssealiha (rind oleks hää)
200 g suitsupekki
1 sibul
võid
4 klaasi kuuma vett
sool, pipar
Suuremad seened pooleks lõigata väiksemad terveks jätta. Liha lõigata kenasti tükkideks ja praadida pruunistades võis lisades soola ja pipra. Ahjupoti põhja panna suitsupeki viilud, nonde pääle sibularattad siis pruunistet ruigam ja pääle seened. Vesi pääle veel ja ahju hauduma tunniks ajaks.
Vein: Merlot
Volks
vajadusel sobib ka pehme sealiha!
Vajalikud toiduained:
jänes (küülik)
kuivatatud kivideta ploome 300 g
shampinjone 1 pakk
tüümiani e. aed-liivateed peoga
küüslauku
valgeveiniäädikat
sidrun 1/2
loorberilehed 2-3 tk
nelk 6-7 tera
soola
pipart (valge)
puljongit pisut
Jänes, või siis tegelikult küll küülik, tükeldada koos kontidega parajateks hautisetükkideks. Eemaldada suuremad rasva- ja kileosad. Pesta jaheda veega. Pruunistada väheses õlis. Jubedalt pritsib :P
Pane pruunistatud liha vähesesse puljongisse hauduma, lisa kuubikuteks lõigatud sidrun, sorts veiniäädikat, loorber, nelk, sool, pipar, tüümian. Hauta umbes tund.
Lisa ploomid, shampinjonid. Kuumuta veerand tundi. Valmis.
Sai jube hea :)