loomingulise kokkamisega on pikem paus sees olnud, üldse on toidutegemismõtetega pahasti.
aga siiski.. üks pisut teistsugune variant pikkpoisist.
400g lamba-looma hakkliha
400g sea-looma hakkliha
2 viilu saia
2 muna
2 suurt küünt kodumaist või 4 küünt välismaist küüslauku
soola, pipart, vett
aseta saiaviilud vee sisse likku ca tund enne taigna tegemist.
pane kaussi hakklihad, saiaviilud, milledest on suurme vesi välja pigistatud, toored munad, kooritud ja purustatud küüslauk, maitseained. sega kokku. vajadusel lisa taignasse pisut vett.
aseta vormi, lisa veidi vett ja pane 200-kraadisesse eelsoojendatud ahju. küpseta ca 10 minutit, siis keera kuumus ca 180 peale ja küpseta veel umbes kolmveerand tundi. aegajalt kasta veega, vajadusel võib olla lihtsalt kuum vesi.
kõrvale sobib kartulipuder pastinaagiga.
Tainas:
800 g. sõelutud nisujahu
200 g. hapukoort
200 g. vett
3 muna
Hapukoor ja vesi ja munad lüüakse kokku ning vispeldatakse nii, et vaht taga, andes väikeste kogustena manu jahu. Mikser ka passib selleks segamise tööks.
Mätsida kokku üks korralik tainapall ning lasta sel tunnikene niiske räti all seista.
Pärast lauale jahu ja jahule rusikasuurune taignakäkk ja rulliga laiaks. Teeklaas ning täidis ja poolkuud vormuvadki. Ja jahust ikka läbi, mida kohe ei söö - sügavkülma.
Kolme-elaja-täidis
300 g. sealiha
300 g. loomaliha
300 g. lambaliha
üks sibul
must purustet pipar
sool
Lihha massinasse ja koos hakklihaks lasta. Sibul pannil õlis pruunistada ja lihasse segada. 20 minti seista ka lasta.
Kanakese-seenemiku täidis
500 g. kanaliha
400 g. värskeid metsaseeni
100 ml. rõõska koort
soola
Lihha massinasse ja hakklihaks lasta. Seened peeneks hakata ning võiga sirrata. Siis kanahakkliha ja rõõskkoor ja seened kokku ja segamini. Sool. Seismine nii paarkümmend minti.
Viin: Pukin, Belõi Doktor, Gelka