lihtne ja maitsev grillmaius, paras küpsetada grillil, kui liha on maha võetud, aga söed veel leiged.
1 ananass
300g Farmi toorjuustu
2 spl mett
poole sidruni (või soovi korral laimi) mahl ja koor
võta toorjuust veidi varem külmkapist välja, et saaks pehmeneda.
vahusta toasoe toorjuust mee ja sidrunimahlaga, lisa riivitud sidrunikoor. kui eelistad laimimaitset, kasuta laimi.
puhasta ananass ja lõika ca 1-1,5cm viilud. aseta grillile ja grilli mõlemat poolt (sõltuvalt grilli kuumusest) 3-5 minutit.
aseta grillitud ananassiviilud taldrikutele ja kaunista toorjuustukreemiga.
soojalt on parim!
RaudMehe eritellimusel üritan kirja panna mingi versiooni lambaliha marinaadist. üldiselt teen sellised asju ikka tunde järgi ja käigu pealt olemasolevatest vahenditest, aga no üritame siis :) aluseks on siis 3-4kg lammast.
2-3l maitsetamata jogurtit (või keefiri)
3 küüslauku
3tl jahvatatud koriandrit
2tl jahvatatud muskaatpähklit
tegelikult võibolla jääks mingi marjajogurtiga ka hea, ma pole proovinud. siis ilmselt võtaksin ka teised maitseained :)
küüslaugud puhastad ja purustad, segad muu nänniga kokku marinaadiks ja poetad lambatükid (mitte liiga väikesed) marinaadi sisse. kenasti, et tükid ikka enamvähem kaetud on. jahedasse seisma. võib kenasti paar-kolm päeva marineeruda. aegajalt (no kord päevas umbes) võid tükke keerata.
piimatoote baasil marinaad peaks olema hea ka neile, kes kardavad lamba nö. kasukamaitset - piimatooted mahendavad seda.
no ja siis ära küpsetada. grillil või ka ahjus - viimasel juhul alusta nii 230 kraadiga umbes ja tõmba ca 10 minuti pärast ahjuuks lahti ning lase temperatuur nii 190 ligi ja siis küpseta, kuni tundub parajalt pehme.
no ja tegelikult võib analoogset marinaadi kasutada ka veisele; sea puhul peaks maitseainete osakaalu vähendama; kana juurde ma sellist segu ei kasutaks :)
eile sai siis selle aasta esimene grill ära tehtud, ühe sünnipäeva raames. oli igatsugu vorste ja liha, kõhu sai täis ja meele heaks. omalt poolt sai aga üks kodune liha kaasa haaratud.
ca 2kg searibi
500g tomatipastat
1spl mädarõigast
4-5 küüslauguküünt
100-150ml mustsõstramahla
vett, maitseaineid
ma ostan ribi ühelt kindlalt müüjalt, tal on sellised ribitükid, kus hulga krõmpskonti sees, mis ikka hamba all katki läheb. ribid tuleb sellisteks parajateks tükkides lõigata nii paari kondi järelt - et oleks ikka näppu võtta ja et liiga suur ka poleks. tomatipasta on mul ka mitte ketshup, aga just tavaline tomatipasta. tomatipasta kaussi, peale pressi küüslauk, raputa maitseaineid (mul oli sedapuhku üks poola päritolu grillmaitseaine - aga ka niisama sool, pipar, natuke suhkrut ja maitse järgi ürte on hea), pane rõigas ning sega. kuna päris tomatipastaga jääb üsna paks, siis vedelda mahla ja natukese veega.
nüüd hakka siis ribisid laudma marineerimisnõusse, kenasti marinaadiga kokku möglades. see marinaad jääbki selline vähe kuivem, et lihatükid ei ole seal nagu leos, vaid marinaad püsib kenasti liha küljes. omaenda kätega on ikka kõige parem liha marinaadiseks teha :)
aseta nõu jahedasse kohta. paari tunni pärast võid natuke liha liigutada ja kontrollida, et kõik tükid ikka marinaadiga koos on. las seisab veel natuke.
no ja siis tuli grilli ja tükid tulel küpseks ;)