täna oli supi-isu ja köögikapil oli päris mitu purki ube. sai siis natuke mööda netti soritud ja kokku keeratud üks lõunamaisema mekiga oasupp.
1 sibul
5-6 küünt küüslauku
juursellerit
2-3 porgandit
ca 500g kalkunihakkliha (võib ka ilma lihata teha)
2 purki valgeid ube tomatikastmes (400g)
1 purk punaseid ube (400g)
ca 700g tomatipastat või purustatud tomateid (võivad olla nii koserv kui värsked)
ca 1l köögivilja- või loomalihapuljongit
150g pastat oma soovi järgi
1 tšillipiprakaun või veidike kuivatatud tšillipipart või tšillipulbrit
soola, pipart, tüümiani
riivjuustu
värsket peterselli
puhasta ja haki sibulad, küüslaugud, seller, porgandid.
vala haudepoti põhja sort head õli või pane tükike võid ning madalal kuumusel kuumuta hakkliha seal läbi. tõsta hakkliha potist välja ning lisa vajadusel veidi õli. kui teed ilma lihata suppi, jäta see etapp vahele.
pane potti juurikad, kuumuta segades keskmisel kuumusel. kui need muutuvad pehmeks, lisa veidi puljongit või vett, nii et olemasolev on kaetud. lase keema.
lisa supile oad ja tomatid. lase keema. siis kalla sisse ülejäänud puljong ning jäta supp vaikselt hauduma.
puhasta tšilli (soovitan seda teha kummikinnastega), lõika pikuti pooleks ja pane suppi. kui värsket tšillit pole käepärast, võib kasutada kuivatatud tšillikaunu või ka pulbrit, doseerimisel peab viimase puhul olema ettevaatlik ja lisama vähehaaval.
lase supil aegajalt segades tunnike haududa. vajadusel võib lisada vedelikku.
umbes tunni pärast eemalda tšillikaun ja lisa pasta.mina kasutasin niitnuudleid. maitsesta soolaga ja vajadusel lisa veel veidi pipart.
hauta veel kümmekond minutit.
serveerimisel lisa peale riivjuustu (parmesan sobis väga hästi) ja maitserohelist. kõrvale sobivad väga kenasti nii maisitortillad kui ka tavaline röstsai.
oad võib asendada ka kuivatatud ubadega, aga siis peab neid eelnevalt ca 12 tundi leotama.