külmad ajad tulekul, paras aeg rääkida soojendavatest jookidest.
puniks nimetatakse tavaliselt jooki, mille koostisesse kuulub tee, suhkur, alkoholist vein, viin, rumm või konjak ja/või vürtsid. nagu näeme allpool, on ka erandeid :)
grokk on analoogne, aga kangem ja tee asemel võib olla ka lihtsalt kuum vesi.
tee tegemisel on arvestatud, et tee on lahtistest teelehtedest, mitte kotikestes :)
retseptid 1979ndal välja antud Olga Relve raamatust 'Tass teed':
I
1/2l kanget teed
200g suhkrut
200g punast veini
rummi
1 sidruni mahl
valmista kange tee, kurna ja kuumuta suhkruga, lisa vein ja sidrunimahl ning kuumuta keemiseni. rumm lisa enne serveerimist.
II
1/2l kanget teed
4tk suhkrut
30g konjakit
apelsinilõike
kurna valmis tee teise nõusse, lisa suhkur ja kuumuta, kuni suhkur sulab. jaota apelsinilõigud ja konjak kuumuskindlatesse klaasidesse ja vala peale tee.
III
1/2l kanget teed
100g suhkrut
1-2nelki
tükk kaneelikoort
1 sidrun
200g punast veini
100g viina
kuumuta tee koos suhkru ja vürtsidega keemiseni ja lase 20-30 minutit kaane all seista. kurna ja kuumuta koos veiniga. viin lisatakse enne serveerimist.
raamatust 'The Complete Book of Cocktails& Punches', Sue Michalski, 1995:
kuum banaanipun 8-le
2 hästi küpset banaani
1/2l kookospiima
1/4l kookosvõiet
1/4l piima
1/8l banaanilikööri
60ml kuldset või heledat rummi
viiluta banaanid ja sega koos teiste ainetega blenderis või saumikseriga kiiresti ühtlaseks. kalla madalamasse potti ja kuumuta väga vaiksel tulel aeglaselt, ära keema lase. serveeri kuumalt, kaunistades soovi korral riivitud muskaatpähkliga. seda jooki võib juua ka kuumutamata.
kuum õunapirukapun 4-6-le:
1l kuiva õunasiidrit (päris-siider ikka!)
120ml calvadost
120ml tumedat rummi
120ml rosinaid 'Sultan' (või muid heledaid rosinaid)
ca 10cm kaneelikoort (4-6 tükki)
1 viilutatud õun, seemnepesa eemaldatud
pane rosinad kastruli põhja, vala rumm peale ja lase 2 tundi seista. siis sega juurde teised koostisained ja kuumuta väga aeglaselt, ära lase keema. serveerimisel jaga igasse klaasi kaneelikoore tükk, rosinaid ja õunu ning vala kuum pun peale.
kohvi-kakaopun 'uljas Dylan' 10-le:
300ml tekiilat
300ml Kahluat
60ml rummi baasil kohvilikööri (eem, ma ei oska näiteid tuua)
1l kanget kuuma kakaod
400-500ml kohvi- või vahukoort vastavalt soovile
vala kõik koostisained kastrulisse või kaussi ja sega hoolega. vala tassidesse ja kalla peale rõõska koort. kaunista riivitud okolaadiga.
vapustavalt maitsev kohv 8-le:
1,5l kanget musta kohvi (bajadusel magustatud pruuni suhkruga)
300ml brändit
1/4l tumedat rummi
1/4l heledat rummi
2 tükki kaneelikoort
400-500ml vahustatud koort
1 apelsini riivitud koor
sega kastrulis kohv, alkohol, kaneelikoor ja apelsinikoor. kuumuta aegalselt, aga ära lase keema. jäta mõneks minutiks seisma. kalla tassidesse ja kaunista vahukoorega, soovi korral ka riivitud muskaatpähkliga
raamatust 'Külma õhtu joogid', 1991
inglise pun
500ml konjakit
250ml rummi
250ml likööri
100ml viina
1l teed
250g suhkrut
3 munavalget
3 sidrunit
1 apelsin
pane 3spl suhkrut ja munavalged kaussi ning hõõru, kuni suhkur on sulanud. riivi apelsini koor. sega tee, ülejäänud suhkur, riivitud apelsinikoor, 2 sidruni mahl, vahustatud munavalge ja apelsini- ning sidrunilõigud. lisa alkohol, vedelikku pidevalt segades. kuumuta keemiseni, kalla klaasidesse ja serveeri kohe.
daamide pun
300-400ml konjakit
200ml likööri
1,5l vett
350g suhkrut
15g teed
1kg apelsine
riivi ühe apelsini koor. pressi mahl apelsinidest välja. keeda tee, kurna, lisa suhkur, riivitud apelsinikoor ja ülejäänute mahl. soojenda keemiseni. lisa konjak ja liköör ning sega hästi.
kuum piimapun
50ml konjakit
50ml rummi
150ml piima
1psl suhkrut
riivitud muskaatpähklit
aja piim keema ja vala tassi. lisa suhkur ja sega korralikult läbi. lisa rumm ja konjak ning maitsesta muskaatpähkliga.
munapun rummiga
100ml rummi
1l teed
200g suhkrut
8 munakollast
sidrunikoort
vanilliini või vaniljet
keeda tee koos vanilliini/vanilje ja väikesteks tükkideks lõigatud sidrunikoorega, kurna, ja lase seista 35-40 minutit. vahusta munakollased suhkruga, sega teega ja keeda pidevalt liigutades tulel või aurupotis kreemiks. võta kreem tulelt ja lisa pidevalt segades rumm. serveeri.
ameerika grokk
8spl rummi
4spl sidrunimahla
2spl suhkrut
1/4tl kaneeli
2 tera nelki
30g võid
peenesta nelgiterad. keeda 200g vett. sega kausis sidrunimahl, keev vesi, suhkur ja maitseained, lõpuks lisa rumm. pane kahte klaasi kumbagi 15g võid, vala kuum jook peale, sega hästi ja serveeri kohe.
jõulugrokk
700ml punast kuiva veini
200ml viina
500ml valget veini
100-200g suhkrut
100g rosinaid
100g mandleid
tükk kaneelikoort
veidi ingverit
2 tera nelki
1 kardemoniseeme
seo kaneelikoor, ingver, nelk ja kardemon marlisse või pane teemuna/sõela sisse. kalla punane vein ja suhkur potti, lisa maitseained ja kuumuta aeglaselt nõrgal tulel. võta maitseained välja, lisa viin ja valge vein. kuumuta, kuid ära lase keema. jaga rosinad ja mandlid 8 klaai ja vala grokk peale.
vanaisa grokk
2spl konjakit
2spl rummi
2spl sidrunimahla
2spl apelsinimahla
2spl suhkrut
100ml vett
1/4tl riivitud muskaatpähklit
keeda vesi. sega ksusi sidruni- ja apelsinimahl, suhkur ja muskaatpähkel. vala keev vesi peake, lisa konjak ja rumm ja sega veel kord. serveeri kohe.
ja millised sa ise järgi oled proovinud, ah? :)
kribas: muhm 11.25.05 14:19