1kg värsket kala või ca 500g fileed (haug või koha)
1 keskmine sibul
3 viilu saia
1dl piima
2spl tärklist
3 munavalget
õli
soola, pipart, muskaatpähklit
sousti jaoks: 2spl jahu, 1,5dl piima, 1,5dl majoneesi, natuke vett, soola
pane saiaviilud piimaga likku. koori sibul ja lõika neljaks.
puhasta kala, fileeri, eemalda nahk ja suuremad roided. aja kala, sibul ja sai läbi hakklihamasina. sega natuke ja lisa tärklis ning maitseained, vajadusel ka natuke piima.
vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega ülejäänud taigna sisse, nii et jääks ühtlane mass.
kuumuta ca spl õli pannil ja keera kuumus vaiksemaks. tõsta lusikaga pannile kotletid, suru pealt siledamaks. kui alumine pool on kuldpruun, vaheta külge ja küpseta teine pool ka valmis. enne järgmist pannitäit lisa vajaduse korral õli.
kui kotletid on valmis, vaata, et pannil oleks ca paar spl kuuma õli. lisa jahu ja sega kohe; kui enam tükke pole, kalla peale piim ja lase keema, pidevalt segades. võid lisada ka natuke vett. kui soust on sobivasse paksusesse keenud, lisa majoneesi ja sega korralikult, lase korraks keema tõusta ja võta soust tulelt. maitsesta.
serveeri kohe värskete keedukartulite ja konservehernestega.
kribas pilleriin 09.04.05 22:20Mina teeksin haugist.
Koha on kotletiks ikka liigõrn, haug on parim.
Lepiskala aga liigtuim või liigimal.
Volks
kribas: Volks Vaagen 09.09.05 23:02mina olen ka teinud kotlette just kohast aga see oli nii ammu kui saaks ainult seda head kala nagu vanasti teeks kohe,
eriti sobib kotletile muskaatpähkel,
igal juhul kalamehed kelle toodud kaladest tegin ei jõudnud ära kiita,
haug on aga parem praetult,
see on minu isiklik kogemus headest aegadest.