lihtsad toorjuustutrühvlid

üldiselt ei ole ma kunagi vabariigi aastapäevaks mingeid erilisi roogasid teinud või oluliselt tähistanud. nüüd aga on laps suurem, teab asju ja arvas, et ikkagi sünnipäev ju. nii siis saigi tehtud ehk natuke teistsuguseid roogasid, kui päris igapäevaselt. midagi väga peent ja pidulikku küll ei olnud – aga võin julgelt öelda, et ma tegin neid toitusid esimest korda. ja nagu ikka, on menüüde ideed ja põhjad internetist ning ma olen neid ise kohandanud. selles mõttes midagi väga uudset ja rabavat ilmselt ei ole.
laon siis kolm retsepti siia üles. mu ema palus ka, et siis proovib temagi neid teinekord.
lisaks veel see, et mu laps kiitis kõiki kolme toitu väga ja leidis, et olid suurepärased sünnipäevatoidud.
ahjaa, et iga roog saaks õigesse jaotusesse, kirjutan ka kolm postitust.

esimeseks siis see, mis sai tegelikult eile õhtul valmis tehtud, et öö läbi kapis seista: hästi lihtsad ja tavalised trühvlid.

200g mõrušokolaadi (70% kakaosisaldust)
150g toorjuustu
50g tuhksuhkrut
1/4tl soola
1/5tl tšillipulbrit
viimistlemiseks 100g tuhksuhkrut ja 50g kakaod

tõsta toorjuust veidi enne trühvlite tegemist külmas välja, et pisut pehmeneks.
tükelda šokolaad ja sulata. mina teen seda klassikalisel meetodil – suurema poti panen veega tulele ja lasen vee soojaks (keema ma ei lase, ei ole vaja) ja väiksema poti šokolaadiga selle sisse, kus siis seda segan, et kiiremini sulaks. jäta šokolaad hetkeks seisma.
hõõru toorjuust pehmeks, lisa tuhksuhkur ja sega veel (soovi korral võid rohkem tuhksuhkrut panna). lisa šokolaad, sool ja tšilli ning hõõru ühtlaseks massiks. jäta mõneks ajaks jahedasse seisma – jälgi aga, et liiga kõvaks ei muutu.
kui segul on selline tahkem, aga veel töödeldav konsistents, siis vormi sellest soovitud kujuga trühvlid. mina tegin lihtsad ümmargused. puista taldrikule või lõikelauale tuhksuhkur, soovi korral lisa ka kakaod ja veereta valmis trühvleid selles segus. soovi korral võib kasutada ka nt purustatud pähkleid, riivšokolaadi vms või üldse kuuma šokolaadi sisse pista hetkeks ja glasuurida.
aseta ühekordse kihina alusele ja lase vähemalt paar tundi külmas seista.
soovi korral võib lisada ka natuke likööri või rummi, segamisfaasis.

poja väitel tegid need Geisha kommidele ära 🙂