texmex-stiilis lavašilasanje kurgi-avokaadosalatiga

sirvisin taaskord hommikul erinevaid toidulehekülgi ja mõtlesin, mida süüa teha. et oleks hea ja lastele meeldiks, aga ehk natuke teistmoodi kui tavaliselt. tulemuseks muidugi jälle mingi päris oma toit.

2 lavašši
3 küünt küüslauku
1 purk salvesti mehhiko kastet
500g (veise)hakkliha
100g suitsupeekonit või -vorsti
1 pakk mistura de tomato’t
200-300ml vett
tšillimaitseainet
4-5 tomatit
200g riivjuustu
veidi õli, suitsusoola, soovi korral tšillipipart

salatiks
2 värsket pikka kurki
1 avokaado
1 küüs küüslauku
soola
poole sidruni või laimi mahl
värskeid peterselli- või koriandrilehti
jahvatatud valget pipart
3spl oliivõli

kuna salat tahab natuke tõmmata, võib selle alustuseks valmis teha.
puhasta kurgid (kui tahad ‘peenemat’ salatit, siis koori ja eemalda seemned), lõika pikuti pooleks ja lõika õhukesteks viiludeks. pane kaussi ja sega meresoolaga. pane külmkappi seisma.
koori avokaado, lõika pikuti veeranditeks ja eemalda kivi. viiluta samuti õhukeselt.
valmista salatikaste: vala kaussi oliivõli, pigista sidruni või laimi mahl. pressi samasse küüslauk. haki maitseroheline peeneks ja lisa, samuti maitse järgi valget pipart. klopi kaste segamini.
võta kurk kapist ja vala vedelik ära. lisa avokaado ja kaste ning sega korralikult ja pane agasi külma.

puhasta ja haki küüslauk. haki suitsupeekon väikesteks kuubikuteks.
pane pann sooja ja kuumuta kuubikuid, kuni rasv tuleb välja. lisa hakitud küüslauk ja kuumuta vaiksel tulel. ära kõrbema lase.
kalla pannile mehhiko kaste, lisa kuumust ja lase keema tõusta. lisa mistura de tomato (segu tomatist, küüslaugust ja ürtidest, piprapoest saab) ja vesi, lase uuesti keema tõusta. keera kuumust vähemaks ja lisa hakkliha. sega pidevalt, et hakkliha tükki ei läheks ja ühtlaselt küpseks.
lisa tšillimaitseaine, soovi korral veel soola ja tšillit. lase natuke aega haududa.
vahepeal koori ja viiluta tomatid.
võta lihahautis haudumast ära. keera ahi kuuma 180 kraadi peale.

lõika lavašist ahjuvormi sobivad tükid. aseta vormi põhja lavašš ja peale hakklihakaste. siis jälle lavašš, natuke hakklihakastet. pooled viilutatud tomatid ja kolmandik riivjuustu, lavašš, kaste, lavašš, natuke kastet, ülejäänud tomatid ja kogu riivjuust.
aseta vorm ahju ja küpseta umbes 30 minutit.

serveeri koos jaheda salatiga.