pii-sii versus mäkk

ehk siis arvutivõhikutele: selline tavaline windowsiga arvuti või Mac?
viimasel ajal on see jälle veidi rohkem teemaks olnud, ilmselt seoses iPhone väljatulekuga. näiteks siin on üks jutt sellel teemal.
mina olen ‘pärit’ ajast, mil Mac oli ikka üsna konkreetselt kujundusarvuti. või multimeediaarvuti. elementaarne, et korralik disainer töötas Maciga. ühe kena vana lauamäki taga olen ise ta töödanud, kui juhtusin fototöötleja ajalehes olema, mingil oma eluperioodil. veidi teine loogika, aga muidu arvuti nagu arvuti ikka. loogika mind ei häirinud, sest olen juhtunud elus üsna erinevate opsüsteemida tega töötama, ka selliste taga, milledest suur osa mu naissoost tutvusringkonda kuulnudki pole 😛
aga ikkagi. mul on suur hulk tuttavaid soetanud viimasel ajal Macbooki (ehk mäki läpaka). enamik neid inimesi, kellel pole arvutitest arusaamisel kunagi suuri probleeme olnud (selles mõttes, et nad teavad veidi arvutitest; mitte selles, et arvutid nende käes ei tõrgu), kasutavad ja kiidavad. et kõik on lihtsam ja parem kui PC peal.
ning siis sekka mõni tuttav, kes pole väga arvutispets ja kes on vahel oma mäkkidega üsna hädas, sest mäkk näiteks ei jooksuta mingi hetk osasid programme enam ja nad ei oskagi midagi peale hakata. sest selgub, et keegi mäkki soovitanud tuttavatest ka ei oska. ning mittemäkikasutajad ammugi mitte.
enamike nende probleemide puhul oleksin ma tavalise vindooza-arvuti ehk pii-sii peal osanud ehk ikka midagi välja mõelda. või leidnud mõne inimese, kes oskaks.
ja siis muidugi sellised mäkikasutajad ka:

mac võiks ikka jääda pisut kallimaks. tegemist parema arvutiga ja ei taha et mingid odavad sinikraed endale saaksid lubada sama masinat, mis normaalsed loovinimesed kellel erinevalt hallist massist (90% eestlasi) on iseloom. praegu on ikka nii, et kui lähed kuhugi pegasusse kohvitama lõuna ajal, siis enamusel on mingi mõttetu delli või lenovo juust millega wifit üritavad tabada. nii et natuke uhke tunne on isegi oma macbook laua peal elegantse liigutusega avada – teiste külastajate (kadedad) pilgud pöörduvad, ettekandjaneiu tuleb naeratava näoga eelisjärjekorras teenindama jms. kui mingi suva rott saab endale samasugust masinat lubada siis see devalveerib minu arust maci imagot kui pisut intelligentsema ja avarama silmaringiga inimese arvutit.

vot see viimane lõik näitab muide ära üsna suure mäkkbukkide kasutajate hulga suhtumise asjasse. neil ei ole mäkki vaja muuks kui et see on poose ja popp ja in. staatusesümbol. vot lähen Pegassi ja löön oma mäki lauale. ja kui keegi tuleb mingi pii-siiga, siis vaatan teda põlgliku pilguga.
õnneks minu isiklikud tuttavad mäkbuukiomanikud ei ole seda tüüpi. vist 😛 (aga selge on see, et nad hakkavad kohe siin all ikkagi mäkki kiitma ja ma ei saa seda neile pahaks panna ka).
aga fakt on see, et mina jään siiski pii-sii juurde ja vajadusel kasutan mingit muud opsüsteemi kui windooza (igasugused unixi arendused on olemas, igaühel oma nimi, näiteks). lauaarvuti võiks ju põhimõtteliselt mäkk kah olla (ühes tükis ja kõik vajalik kohe sees), aga mäkkbukk ja iiföön jäävad minust ostmata. ju ma ei oska head asja hinnata ja kasutan telefoni helistamiseks, mp3-mänginat muusika kuulamiseks ja fotoaparaati pildistamiseks. ning videosid-filme vaatan vähemalt 19″ ekraanilt.